Safra Kesesi Sorunları Ve Belirtileri Nasıl Belirlenir?

Safra kesesi, karnın sağ üst kısmında, karaciğerin altında bulunan dört inçlik, armut biçimli bir organdır. Safra kesesi safra, kolesterol, yağ ve sıvıyı bir arada depolar. Depolanan safra, Mefshoping bağırsaktaki gıdalardaki yağın parçalanmasına yardımcı olurken ince bağırsağa gider. Bu, yağda çözünen vitamin ve besinlerin kan dolaşımına daha kolay emilmesini sağlar.

Safra Kesesi Probleminin Belirtileri
Safra kesesi bozuklukları benzer semptomları paylaşır ve bunlar şunları içerir:
Ağrı: Safra kesesi sorununun en sık görülen belirtisi ağrıdır ve bu ağrı genellikle karnın orta ve sağ Blog üst kısmında görülür. Hafif ve aralıklı olabilir veya oldukça şiddetli ve sık olabilir. Bazı durumlarda ağrı, sırt ve göğüs de dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine yayılmaya başlar.
Mide bulantısı veya kusma: Bulantı ve kusma, her tür safra kesesi probleminin ortak semptomlarıdır. Ancak sadece kronik safra kesesi hastalığı, asit reflü ve gaz gibi sindirim sorunlarına neden olur.
Ateş veya titreme: Üşüme veya açıklanamayan ateş bir enfeksiyona işaret edebilir. Bir kişinin Sağlıklı Yaşam Blog enfeksiyonu varsa, daha kötüye gitmeden ve tehlikeli hale gelmeden önce tedaviye ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine yayılırsa, yaşamı tehdit edebilir.
Kronik ishal: Günde dörtten fazla bağırsak hareketine sahip olmak, kronik safra kesesi hastalığının bir işaretidir.
Sarılık: Sarı cilt veya sarılık, ortak safra kanalında bir blok veya taş belirtisidir. Ayrıca ortak safra kanalı, safra kesesinden ince bağırsağa giden kanaldır.
Olağandışı dışkı veya idrar: Açık renkli dışkı ve koyu renkli idrar, ortak bir safra kanalı bloğunun olası belirtileridir.


 
Safra Kesesi Sorunları ve Olası Safra Kesesi Sorunları Belirtileri Nasıl Belirlenir
Safra kesesini etkileyen herhangi bir hastalık, safra kesesi hastalığı olarak kabul edilir. Bazı durumlar safra kesesi hastalıklarıdır ve bu durumlar şu şekildedir:
Safra kesesi iltihabı
Safra kesesi iltihabına, akut (kısa süreli) veya kronik (uzun süreli) kolesistit denir. Kronik inflamasyon, birkaç akut kolesistit atağının sonucudur. Enflamasyon sonunda safra kesesine zarar verebilir ve düzgün çalışma yeteneğini kaybetmesine neden olabilir.
Safra taşları
Safra kesesi taşları, safra kesesinde biriken küçük sertleşmiş tortulardır. Bu birikintiler gelişebilir ve yıllarca fark edilmeden safra kesesinde kalabilir. Aslında birçok insanın safra kesesi taşları vardır ve bunun farkında değildir. Bu taşlar sonunda iltihaplanma, enfeksiyon ve ağrı gibi sorunlara neden olur ve tipik olarak akut kolesistite neden olur. Safra taşları genellikle çok küçüktür, birkaç milimetreden daha geniş değildir. Ancak birkaç santimetreye kadar büyüyebilirler. Bazı insanlar sadece bir safra taşı geliştirirken, diğerleri birkaç tane geliştirebilir. Taşlar boyut olarak büyüdükçe, safra kesesinden çıkan kanalları tıkamaya başlarlar. Safra kesesi taşlarının çoğu, safra kesesi safrasında bulunan bir pigment taşı olan kolesterol ve kalsiyum bilirubinattan oluşur. Kalsiyum bilirubinat, vücudun kırmızı kan hücreleri parçalandığında ortaya çıkan kimyasal bir taştır ve bu tür bir taş daha az sıklıkla ortaya çıkar.

Yorumlar